Wagenborgen – Vrijwilligers in Wagenborgen maken zich weer op voor de Proostmeerloop, die dit jaar voor de 20e keer plaatsvindt op zaterdag 7 september. Op maandagavond 2 september worden zij bijgepraat tijdens een vrijwilligersbijeenkomst, die tevens bedoeld is als gezellig samenzijn om de vele helpers te danken voor hun inzet.

Tijdens de vrijwilligersavond wordt ook bekend welke lopers hebben toegezegd om mee te doen aan de lustrumeditie van de Proostmeerloop. Bekend is dat Thys de Jong en Paul Geertsma weer van de partij zullen zijn. Thys won de loop in 2022, Paul kon zich al twee keer de winnaar noemen en eindigde driemaal op de tweede plek. De nummer één van vorig jaar, Freek Hoolsema, heeft zich moeten afmelden, net als Thijmen van der Loop, die in 2023 als tweede finishte. Jan Venhuizen doet in ieder geval mee. Als scout zet hij zich ook in om regionale toppers voor de wedstrijd te werven.

Bij de dames start meervoudig Nederlands kampioen Hinke Schokker, die in Wagenborgen al tweemaal tweede werd. Ook Manon Otter, die recent de 4 Mijl van Emmen won, verschijnt aan de start. Sarèl de Jong, wereldkampioen kickboksen, doet ook mee en hoopt een tijd onder de 40 minuten neer te zetten. De winnares van vorig jaar, Yasmine Hillebrink, moest verstek laten gaan vanwege een belangrijke wedstrijd elders.

‘Meedoen belangrijker dan winnen’
De organisatie van de Proostmeerloop zet zich niet alleen in om toppers binnen te halen, maar maakt zich ook sterk voor een breed deelnemersveld. Vorig jaar deden bijna 300 atleten mee. Voor de coronatijd telde de organisatie 400 deelnemers. Gezien het aantal voorinschrijvingen wordt dit aantal mogelijk weer gehaald. “Niet iedereen hoeft de tien kilometer te lopen. Meedoen is belangrijker dan winnen”, aldus de organisatie.

Ook de jeugd wordt bij de Proostmeerloop betrokken. De start en finish van de jongste deelnemers trekt ieder jaar veel publiek. Kinderen lopen in vier categorieën mee, tegen een inleg van slechts een euro. Daarvoor ontvangen de jeugdlopers een traktatie, een attentie en een medaille. Voor de winnaars is er een beker. Bovendien is er vooraf een warming-up met de bekende dansgroep Hysteria.

Het goede doel dat dit jaar aan de loop is verbonden, zet zich eveneens in voor de jeugd. De plaatselijke stichting NIJS doet veel voor de jonge generatie Wagenborgers, voornamelijk om en nabij het Proostmeer.

Vrolijke noot
Een bekende sporter zal het startschot laten weerklinken. Gerard van Alteren is dit jaar de speaker van het evenement. Muzikale begeleiding is er op de hoek Hoofdweg/De Wilgen van WIGO. Ook de Blue Silver Jazzband zorgt voor een vrolijke noot. Professionele masseurs zijn aanwezig om de spieren van deelnemers los te maken.

De kidsrun start om 15.45 uur, de mannen en vrouwen om 17.00 uur. De senioren kunnen kiezen uit vijf of tien kilometer.