Midden-Groningen – De gemeente Midden-Groningen moet bezuinigen voor een financieel sluitende begroting 2025 en om de verwachte tekorten voor 2026 tot en met 2028 op te vangen. Voor de begroting van 2025 gaat het om € 7,8 miljoen. Dat tekort is nog groter in 2026 tot en met 2028. De bezuinigingen waren bij de behandeling van de Voorjaarsnota in juni 2024 al aangekondigd. Het college van B&W presenteerde vandaag zijn voorstellen hoe deze bezuinigingen in te vullen.

Naast bezuinigen blijft de gemeente investeren. Het college wil investeren in een fijne leefomgeving door samenwerking met inwoners en bewonersorganisaties. Zoals bij het opstellen van dorps- en wijkplannen en door gebiedsgericht werken te versterken. De investeringen in woningbouw, bedrijvigheid en recreatie blijven staan. Daarvoor heeft de gemeenteraad in de Voorjaarsnota 2024 extra geld beschikbaar gesteld. Een fijne leefomgeving is ook een veilige leefomgeving. In 2025 stelt de gemeente een nieuw integraal veiligheidsbeleid op om criminaliteit te verminderen en voorkomen.

Wethouder Markus Ploeger benadrukt: “Onze tekorten komen vooral door verschillende maatregelen van het Rijk. We hebben er bijna geen invloed op, maar ze hebben wel grote invloed op onze financiën. De nieuwe verdeling van het gemeentefonds valt voor Midden-Groningen erg onvoordelig uit. En voor sommige taken en verplichtingen zoals voor jeugdzorg en Wmo krijgen we gewoonweg te weinig geld.”

Markus Ploeger voegt toe: “Er ligt een breed gebalanceerd pakket. Het zijn moeilijke keuzes. We hebben geprobeerd met voorstellen te komen die de inwoners zo weinig mogelijk raken. 25 tot 30% van de voorstellen betreft de eigen bedrijfsvoering. Helaas ontkomen we niet aan het voorleggen van kostenbesparende en inkomstenverhogende maatregelen. We hebben ons vooral op 2025 gericht, maar 85% van de voorstellen zijn structurele maatregelen. Door de kortingen van het Rijk verwachten we vanaf 2026 nog grotere tekorten. Zelfs met deze voorstellen blijft de situatie vanaf 2026 zorgelijk. Als het Rijk niets doet, moeten we de komende jaren waarschijnlijk nog meer maatregelen nemen.”

Raad
Het vaststellen van bezuinigingen is de bevoegdheid van de gemeenteraad. De gemeenteraad behandelt de begroting 2025 en het pakket met bezuinigingsvoorstellen tijdens de gemeenteraadsvergadering van 7 november 2024.